We zien nu al door de bomen het bos niet meer ….

Er zijn ook zoveel goede fotografen.  En zeker in deze regio, zuid-holland….Maar er zijn ook minstens zoveel minder goede fotografen. Hoe maken jullie de juiste keuze voor een fotograaf. “Hij of zij moet betrouwbaar zijn en ons het gevoel geven dat we goed zitten”. Is er een klik, en sluit de portfolio aan op onze wensen. Mijn advies: vraag of de fotograaf ook een reportage in zijn geheel laat zien. Zo zien jullie of er genoeg eenheid is in zijn/haar werk. In een voorbeeldalbum zitten toch vaak de paradepaardjes.

Deze fotograaf staat op de eerste pagina in Google

Jullie hebben op internet al zoveel gezien dat het duizelt. En ook al zien jullie steeds dezelfde grote namen bovenaan de google zoeklijst. Dit betekent niet dat deze fotografen ook de allerbeste zijn. Zij investeren veel geld in hun vindbaarheid. En geloof me, dit kost veel geld en moeite en niet iedere fotograaf investeerd geld in deze vorm van adverteren. Dit betekent echter niet dat ze dan ook slecht werk afleveren.

Waar zijn jullie naar op zoek qua stijl:

Traditionele trouwfotografie houdt in dat de fotograaf soms instructies zal geven om voor jullie de perfecte trouwfoto’s te maken. Hier komen de klassieke geposeerde trouwfoto’s uit. Hierbij wordt vaak ook veel tijd uitgetrokken voor een fotoshoot op een mooie/speciale locatie.

Journalistieke trouwfotografen leggen alle momenten vast zoals zij zijn. Ze zullen zich op de dag zelf op de achtergrond houden en de foto’s die zij maken zijn absoluut niet geposeerd. Een trouwfotograaf die journalistiek te werk gaat zal nooit jullie dag onderbreken omdat het moment er nog niet goed genoeg op staat.

Editorial trouwfotografen hebben veel oog voor details. Denk hierbij aan veel foto’s van bloemen en de locatie. Je vindt bij hen in de portfolio’s dan ook veel foto’s van stillevens en portretten en minder van het hele verhaal van de trouwdag.

Ik ben een fotograaf die op journalistieke wijze te werk gaat maar ook indien gewenst niet vies is van een stukje klassieke fotografie op een betoverende locatie. Kijk maar even door mn portfolio en jullie snappen wat ik bedoel.  De term “klassiek” geeft wellicht een wat ouderwets gevoel maar dit is het zeker niet. Zo’n shoot is tegenwoordig lekker losjes en ontspannen. Er wordt wat afgelachen want er is ook genoeg ruimte voor gekkigheid als jullie deze shoot ruim plannen.

Is er geen ruimte voor een lange shoot dan probeer ik jullie wel tijdens het gouden uurtje naar buiten te krijgen voor een mooie zonsondergangfoto 😉

Man man wat kost dat een hoop geld…

Dat lijkt maar zo, maar als jullie alle tijd voor en na jullie bruiloft omrekenen, de onkosten voor bijscholing en vervangen en up to date houden van apparatuur, het netwerk wat opvangt bij ziekte, verzekering voor als we een taart omver lopen (nee niet schrikken, nog nooit gebeurd bij mij hahaha) dan is het geen gek bedrag voor een perfecte herinnering aan jullie mooiste dag. Een jurk en pak dragen jullie maar 1 keer, wat overblijft zijn de foto’s/beelden.

Waarom zo vroeg boeken… we trouwen pas over een jaar…

Omdat de beste fotografen nu eenmaal een drukke agenda hebben 😉

Algemene voorwaarden, bescherming persoonsgegevens (AVG) en vervanging bij ziekte…hoe zit dat?

Niemand (ok bijna niemand) leest die algemene voorwaarden, ze zijn saai, teveel tekst en soms lastig te begrijpen. Helemaal waar. Maar een fotograaf zonder deze regels voor beide partijen is geen prof. Zijn ze er niet en wordt het op vertrouwen gegooid…klinkt goed maar ik zou er niet op durven vertrouwen. Gelijk skippen dus. Hetzelfde geld voor de AVG. Jullie gegevens moeten goed beschermd worden.
Maar ook de beveiliging van de foto’s, hoe is dat geregeld. Op een oude pc met krakende geheugenschijf of zoals ik op een dubbele NAS, een nas op externe locatie en harde schijven in een brandveilige kluis. Nogmaals, voelt dit niet goed? Verder zoeken…
Een prof heeft een netwerk die hij/zij in kan schakelen bij ziekte…ik ben lid van een netwerk dat door heel nederland zit en wat binnen 1 minuut voor vervanging kan zorgen die in de auto springt richting jullie trouwdag. No worries, de nabewerking doe ik (als dat mogelijk is) lekker zelf.

Onze vrienden moesten een half jaar wachten op hun foto’s

Vreselijk……en dat willen jullie natuurlijk niet. Vraag daarom altijd naar de levertijd van de foto’s en of jullie een preview krijgen binnen een aantal dagen.

Tenslotte: Hak die knoop door! Hebben die hap 😉

Jullie kunnen blijven vergelijken maar uiteindelijk is de persoonlijkheid samen met stijl de doorslaggevende factor. Dus spreek af met je fotograaf, wie is de persoon achter de foto’s, hoe staat hij/zij in het leven. Empathie is ook een mooie eigenschap voor jullie fotograaf. Willen jullie deze persoon een dagje in jullie cirkel toelaten?

Succes met jullie keuze en maak er een geweldige dag van !

Liefs, Danielle